Over Anneke

Opleiding

Anneke Hoekman groeide op in Noordoost Friesland. Zij begon op elfjarige leeftijd met het bespelen van de blokfluit en volgde blokfluitlessen bij Dinie Goedhart. In deze tijd won Anneke verschillende prijzen op concoursen voor jong talent.


Na de middelbare school besloot Anneke naar het Utrechts Conservatorium te gaan, waar ze les kreeg van Heiko ter Schegget en later ook van Daniël Brüggen. In 2011 behaalde ze haar diploma "Master of Music". Tijdens deze Master specialiseerde Anneke zich in ensemblespel.


Sinds het behalen van haar diploma blijft Anneke meerdere keren per jaar cursussen, lessen, symposia en festivals bezoeken om bij te blijven op het gebied van lesgeven en uitvoeringspraktijk. Zo volgde zij workshops op het gebied van oude notaties, barokfagot en zang. In mei 2018 rondde Anneke de Opleiding tot Improvisatiecoach af bij Robijn Tilanus in Amsterdam.


De corona-periode heeft Anneke ingezet om zich verder te verbreden en haar lesgevende kwaliteiten te verdiepen. Ze verdiepte zich in het geven van blokfluitlessen aan hoogbegaafde leerlingen en in de zomer van 2022 is zij afgestudeerd aan de verkorte PABO van de Hanzehogeschool Groningen. Naast haar werk als blokfluitist, staat Anneke twee dagen per week als leerkracht voor de klas. Uitvoerend blokfluitist

Anneke treedt graag op, zowel solistisch als met één van haar ensembles. Tijdens soloconcerten laat Anneke graag oude en hedendaagse blokfluitmuziek elkaar ontmoeten, waardoor er een zeer gevarieerd en onderhoudend concert ontstaat. Tijdens deze concerten geeft zij graag achtergrondinformatie over de muziek, de componisten of de stijlkenmerken. Iets wat door haar publiek erg gewaardeerd wordt.

Als mede-oprichter en blokfluitist van Ensemble Oriana richt ze zich voornamelijk op muziek uit de late middeleeuwen en renaissance. Naast Ensemble Oriana speelt Anneke ook in verschillende ensembles die juist vooral barok- of hedendaagse muziek ten gehore brengen. Het Cohda kwartet is een blokfluitkwartet dat muziek speelt uit verschillende stijlperioden. Zowel originele blokfluitmuziek als arrangementen van muziek uit het licht-klassieke of jazz-repertoire. Elecutio Consort is haar duo met klavecinist Tim Veldman, waarmee Anneke voornamelijk barokmuziek brengt. Daarnaast heeft ze een tijd gespeeld in verschillende Improvisatiegroepen.Docerend blokfluitist

Iedere leerling volgt zijn of haar eigen muzikale pad, met een eigen beginpunt, een eigen tempo en een eigen doel. Anneke werkt met leerlingen van álle verschillende leeftijden en niveaus. Als ervaren musicus en docente vindt Anneke een brede algemene kennis van de blokfluit en haar muziek, gezonde techniek, vrije podiumpresentatie en creatieve manier van werken belangrijk. De wensen van de leerling blijven echter het  uitganspunt van de lessen; waar sta je, waar wil je naartoe, en hoe kunnen we dat aanpakken. Tijdens de lessen is er daarom bijvoorbeeld ook aandacht voor het leren studeren.


In haar Blokfluitstudio in Groningen heeft Anneke de afgelopen jaren een lespraktijk opgebouwd, waar ze op donderdag privé- en groepslessen geeft. Daarnaast heeft ze op vrijdag een lesdag in de Lawei in Drachten. Haar leerlingen geven normaal gesproken ieder seizoen een Winter- en een Zomerconcert, waarbij publiek van harte welkom is. Meer informatie over de lessen vindt u bij Lessen.


In november 2016 richtte Anneke samen met haar collega Stephan Esmeijer de Blokfluit Academy op. Samen willen zij hun liefde voor de blokfluit met leerlingen en publiek delen. "Als uitvoerende musici staan Stephan en Anneke regelmatig op het podium en komen daar de meest prachtige muziek tegen. Als docenten zijn zij constant bezig met het motiveren van leerlingen en het vernieuwen van materiaal en methoden. Tijdens de activiteiten van de Blokfluit Academy combineren zij deze inspiratiebronnen en willen ze vele muziekliefhebbers enthousiasmeren." Voor meer informatie zie: www.blokfluitacademy.nl


Daarnaast wordt Anneke regelmatig gevraagd om workshops te leiden op andere blokfluitdagen zoals in Heerenveen. Van 2013 tot 2018 was Anneke als blokfluitdocent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.